Lundegård alpakka

Lundegård alpakka er en alpakkagård i Tysvær i Rogaland hvor vi for tiden har over 90 alpakkaer. Vi har drevet med alpakkadrift siden 2013 og har 10 års jubileum i år. På gården er siloen innredet til gårdsbutikk og verksted, og vi tar imot gårdsbesøk etter avtale hvor de får høre om driften, møte dyra på nært hold og anledning til å handle i butikken. 

Vi har for tiden over 30 avlshopper og får årlig ca 20 criaer (alpakkababyer). Vi startet med bare hvite dyr, men etter hvert forelsket vi oss i de brune og nå har vi i tillegg lysebrune, svarte og grå. Det finnes ca 22 forskjellige fargenyanser på alpakka, i tillegg til at de også kan bli flerfarget. Vi selger livdyr til andre som ønsker å starte opp med alpakka.

For oss er godt avlsarbeid viktig og vi bruker derfor bare premierte hingster og reiser årlig på alpakkutstillinger med de beste dyra. Da er god fiberkvalitet vårt viktigste avlsmål.

Alpakkaene klippes årlig og vi renser fellene og får spunnet flott helnorsk alpakkagarn ved Norspinn. Garnet kommer i dyrenes naturlige farger i tillegg til at jeg håndfarger endel garn selv. Jeg har også diverse strikkepakker med gratis oppskrifter til garnet.

I tillegg har jeg med tovede produkter som sitteunderlag, innleggsåler, tørkeballer og ammeinnlegg i 100% alpakka, som er produsert på gårdens verksted. Dette er fra fiberen som ikke er fin nok til å brukes til garn, da kun den beste fiber blir spunnet. 

Jeg har også med råfiber til de som vil spinne selv. Vi har også fått laget deilige dyner fylt med alpakkafiber. Produktene fra gården er kortreiste, helnorske og fra dyr som har det godt.

Sjekk ut Lundegård alpakka på Facebook og Instagram

Facebook: https://www.facebook.com/lundegardalpakka

Instagram: Lundegardalpakka