Stavangersjalet

Stavangersjalet er årets festivalstrikk. Det er designet av Laila Luteberget fra Haver Alpakka.

Det er et enkelt strikket asymmetrisk sjal. Det er langt og smalt og deilig å surre rundt halsen på kalde vinterdager. Det kan også legges lett over skuldrene for å lune en kjølig sommerkveld. Det kan strikkes i mange garnkvaliteter.


Sjalene det er bilde av er strikket med to ulike garnkvaliteter. Det stripete sjalet er strikket i garn fra Haver Alpakka. Det er strikket på pinne 3,5. Det går med ca 4 hespler.
Det brune sjalet er stikket i en tråd fra Haver Alpakka en tråd håndfarget tynn mohair/silke fra Unikt Garn. Det er strikket på pinne 5. Det går med tre 50 gr hespler alpakkagarn og et hesple med tynn mohair/silke. Jeg har brukt brunt ufarget alpakkagarn og fargen skumring på mohair tråden.

Oppskrift

Slik gjør du:
Strikk fram og tilbake
Legg opp 5 masker.
1.pinne: 4 rett – øk ved å strikke 2 masker rett i siste maske
2.pinne: strikk 2 rett. Strikk en ny maske ved å ta opp tråden mellom maskene og strikke den vridd rett. Strikk til det er 2 masker igjen på pinnen. Strikk de 2 siste maskene vridd rett sammen
3.pinne: 1 vrang løst av med tråden foran arbeidet. Strikk rett til siste maske. Strikk 2 masker rett i siste maske.
Gjenta pinne 2 og 3. Sjalet vil vokse i en asymmetrisk trekant.

Når du tenker at sjalet er stort nok feller du av.

Strikk 2 masker, trekk deretter den først strikkede over den andre. For å felle 1 maske til, strikk 1 ny maske og dra den gamle masken fra høyre pinne over den nye. Gjenta til alle masker er felt av.


I forbindelse med kantmaskene (start og slutt på hver pinne) er det viktig å strikke løst for å unngå at det strammer i kantene på sjalet.
Hvis du vil /ønsker kan du hekle en kant rundt sjalet til slutt, da får du brukt opp det meste av garnet som er foreslått her.

Konkurransen

Ta utgangspunkt i sjalet – og lag din egen versjon av det.

Sett ditt preg på sjalet.

Hullmønster? Fargestrikk? Patentelementer?

Kanskje du vil variere mellom tynt og tykt garn? Kanskje du vil ha det ensfarget?

Merk eventuelle bilder på Sosiale medier med #Stavangersjalet og #Stavangerstrikkefestival2023

På åpningen av Stavanger strikkefestival vil sjalene bli vist frem, og deretter vurdert av et dommerpanel bestående av designer Laila Luteberget, Nancy Marchant og Birger Berge.

NB! Du kan strikke så mange sjal du vil, men i år kan hver strikker bare delta i konkurransen med et Stavangersjal.

Litt om Haver Alpakka

I 2012 kjøpte jeg og mannen min et småbruk i Haver. Haver hører til tettstedet Sirevåg i Rogaland. Det var bo- og driveplikt. De som har bodd her før oss har hatt sauehold. Det er fortsatt sauehold på gården, men vi ønsket oss noe i tillegg. Valget falt på alpakka. Alpakka er flotte dyr med super fiber for mjuke og varme strikkeplagg. Alpakkaene kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og er blitt holdt for sin luksuriøse fiber i tusenvis av år. De første alpakkaene kom til Norge ved årsskriftet 2004/2005 og antall alpakkaer i Norge vokser stadig. I 2014 kom det 3 hopper og 2 små «føll» til Haver fra en oppdretter på Lista. I dag er flokken vår på 20 dyr.
Dyra klippes en gang i året, som regel i slutten av mai, når det blir varmere i været. Etter sortering og rensing av fiberen, sendes den til Norspinn (Tonstad i Sirdal) for spinning. Så får vi tilbake garn fra egne dyr.
Med en liten flokk har vi et nært forhold til dyra. Hvert dyr har unike særpreg og vi omtaler de med navn.
Garnet fra Haver alpakka er 100% alpakkagarn. Garnet er laget av fiber fra egne dyr og er ikke farget. Det har tre farger: hvit, mørk brun og lys brun. Samme farger som dyra har.
Garnet er et to-tråds garn. Ett 50 grams garnhespel har ca. 160 løpemeter.
Er du interessert i å kjøpe garn er det bare å ta kontakt. Det er mulig å komme innom for en handel, eller jeg kan sende deg garn i posten.
Du kan følge Haver Alpakka på Facebook og på Instagram


@haverstrikk eller @haver_alpakka_og_gitar


Garnet er også til salgs hos https://charmis.no/