Shetland – program for turen

Strikk, håndverk og historie på Shetland
med Tove Fevang

 1. – 19. august 2023 8 dager
  Velkommen til en unik reise vest i havet spekket med innhold!
  Shetland er utrolig spennende for dem som er interesserte i håndverk, kultur, historie og strikk. Øyriket hører til Storbritannia, men ligger bare en god times flytur fra Bergen og har spennende tradisjoner. Fram til 1469 lå øyene under Norgesveldet, og het den gang Hjaltland. det bærer flere navn fremdeles preg av, som Sandness og Lerwick.
  Vi skal delta på workshop med Elizabeth Johnston og Kathleen Anderson, hvor også Tove Fevang bidrar. Vi skal lære mer om tradisjonsstrikken som Shetland først og fremst er kjent for.
  Jarlshof, hvor man antar at de første menneskene kom til Shetland for 5-6000 år siden, ligger ytterst på hovedøya, Mainland. Her finner man rester etter hus fra norrøn tid, vikingtiden og middelalderen. På denne utflukten legger vi turen innom Hoswick (tidlligere tiders Husvik) og skal besøke håndverkssenteret med lokal design.
  Vi legger også turen innom Wilma Malcomson, en av de mest kjente designere innen Fair Isle strikk, hennes verksted og butikk er et eventyr!
  Shetland har også sin historie fra 2. verdenskrig og her på øyene kommer man ikke utenom historien om nordmannen Leif Larsen. Han var den mest kjente av Shetlandsgjengen, en av de høyest dekorerte allierte soldater og ble tildelt Korset med sverd – den høyeste utmerkelse man kan få. Vi får høre historien og Leif Larsen og bragdene gjengen utførte når vi besøker Scalloway.
  På denne turen skal vi også til øya Burra hvor vi finner Wendy som lager bamser etter gamle gensere. Vi legger også turen innom Shetland sølvsmie og får et lite innblikk i lokalt håndverk. Dessuten skal vi til Unst, den nordligste øya, kjent for sine tradisjoner innen hullstrikk. Det sies at man strikket sjal med så tynn tråd at man kunne dra hele plagget gjennom en giftering. Unst er en øy med utrolig vakker natur og den som har lyst kan rusle litt på egenhånd.
  Vi skal en av dagene besøke Shetland Archice and Museum og ta en nærmere titt på arbeidene de har der. Fair Isle og hullstrikk er selve spesialitetene, men her finner vi også tepper og mye mer. I tillegg vises også tidligere tiders dagligliv, fornminner, industri og historie.
  Og selvsagt skal vi besøke de to garnbutikken Jamieson & Smith, samt Jamieson Shetland. Det er ingen ende på utvalg, tips, oppskrifter og ferdig strikk. Her er det muligheter for å slå seg skikkelig løs! Fair Isle strikk er en teknikk med hyppige skift av farger, da er det veldig kjekt med 25 grams nøster.
  Reisen har Bergen som utgangspunkt.

Program
Dag 1
Flyavgang med Logan Air direkte fra Bergen til Shetland/Lerwick kl 1240. For dem som trenger fly fra andre steder i landet, be oss om pris. Vi finner rimeligste alternativ på forespørsel.
Ankomst Lerwick kl 1250. Transport til vårt hotell i utkant av sentrum, Grand Hotel Lerwick 3***.
Vi starter den første ettermiddagen med å besøke Jamieson of Shetland garnutsalg som ligger i sentrum, kort vei fra vårt hotell. I tillegg til mye garn kan du kjøpe tilbehør og mønstre. Utvalget i farger er stort, og du kan også få kjøpt med grunnleggende mønster i Fair Isle for å nevne noe. Butikken har også et stort utvalg ferdig strikk.
Litt tid på egenhånd i sentrum før vi spiser middag sammen om kvelden like ved hotellet vårt.
Dag 2
Etter frokost starter vi på et kurs / workshop i Fair Isle-teknikken. I tillegg vil du få ideer og innspill til hva du kan strikke i denne flotte strikkemåten. Hyppig garnbytte kjennetegner Fair Isle, som gjør at det tar tid å strikke. Så blir også resultatet utrolig flott. Kurset varer i 5 timer, dette foregår på vårt hotell. Lunsj serveres under kursets gang.
Vår kursleder er Elizabeth Johnston. Hun er bl a involvert i Shetland Wool Week som foregår i oktober hvert år. Ettermiddagen fri. Felles middag om kvelden.
Dag 3
Denne dagen drar vi ut på tur med vår lokale guide Margareth Anderson. Vi starter med en stopp i Hoswick (fra norske Husvik) og besøker et lokalt designsenter. Det blir også litt tid til å rusle i området rundt dette lille og hyggelige stedet.
Vi setter kursen mot Jarlshof, øyrikets mest kjente attraksjon. Stedet ligger helt sør på hovedøya Mainland og det var med stor sannsynlighet i dette området de første menneskene kom til Shetland for 5-6000 år siden. Her finner vi rester av bosettinger fra bronsealder og jernalder, og fra 900-tallet opp til senmiddelalder var området bosetting for vikinger og deres etterfølgere. Her er det funnet rester etter fiskeutstyr og vevearbeider fra flere århundrer tilbake. Opprinnelig navn på Jarlshof var Sumbugh, som kom fra norrønske borg. Det var under en storm i 1897 at stedet ble åpenbart etter at frådende hav hadde skylt bort sand og grunn. Lunsj inkludert.
Turen varer fra kl 0900 – ca1500. Resten av dagen fri og middag på egenhånd.
Dag 4
Etter tidlig frokost setter vi kursen mot heldagstur til øyrikets nordligste øy, Unst. Det blir to korte fergeturer for å komme dit. Vårt første stopp blir på Unst Heritage Center hvor vi får innblikk i lokale strikketradisjoner, og vi får se noen prakteksemplarer av arbeider i hullstrikk. Vi vil også få demonstrert teknikken fra lokale kvinner som vil være på museet denne dagen. Bygget som huser senteret er i seg interessant da det i 117 år var stedets skole, fram til 1997.
Lunsj er medbrakt lunsjpakke fra vårt hotell. Vi gjør en liten runde på øya og skal bl a se kopi av vikinghus og vikingskip. Tilbake til Lerwick om ettermiddag og middag om kvelden.
Dag 5
Ny dag med kurs/workshop. Etter besøket på Unst skal vi fordype oss i den vakre teknikken som Shetland er så kjent for; Lace Knit. Altså hullstrikk. Det kan se vanskelig ut, men vi skal konsentrere oss om et enkelt arbeid. Vår leder av denne workshopen er Kathleen Anderson som fikk det ærefulle oppdraget å strikke Shetlands offisielle fødselsgave til Prins George av Storbritannia (Williams eldste sønn, født i 2013). Kurset startet kl 0900 varer i ca 5 timer inkl pause(r). Lunsj inkl.
Middag om kvelden.
Dag 6
Ut på tur igjen!
Vi starter med historien om Leif Larsen – også kjent som Shetland-Larsen – og Shetlandkompaniets bragder under 2. verdenskrig. Mens turen med buss går til Scalloway får vi et innblikk i Shetlands betydning for å hjelpe mennesker på flukt fra krigen. Leif Larsen krysset Nordsjøen hele 52 ganger med flyktninger, våpen og agenter. Han spilte selv hovedrollen i filmen Shetlandsgjengen fra 1954. Leif Larsen ble født i Bergen i 1906 og døde i 1990.
Vi tar også turen ut til Burra Bears og Wendy som lager bamser av gamle gensere, og til sølvsmeden Mike hvor det håndlages smykker og knapper bl a. Burra er den vestligste øya på Shetland, og landfast. Lunsj underveis.
Turen varer fra kl 0900 til ca kl 1500. De som vil kan sitte på med bussen til Shetland Textile museum og se utstillingen, sammen med Tove.
Ettermiddagen fri i Lerwick og middag på egenhånd.
Dag 7
Formiddagen fri og lunsj på egenhånd. Vi samles kl 1300 for sammen å gå til Shetland Archive and Museum, her får vi guidet omvisning spesielt med tanke på avdeling for strikking.
De som har lyst kan ta turen videre til Shetland Textile Museum, et lite og hyggelig museum som viser tradisjonsstrikk fra 1950-tallet og fram til i dag.
Ettermiddag fri og tid for siste innkjøp og/eller rusletur i byen.
Det er siste dagen vår på Shetlandsøyene for denne gang og vi møtes til avskjedsmiddag om kvelden.
Dag 8
Fly direkte til Bergen går kl 0955, avreise fra hotellet vårt 0730. Ankomst Flesland 1205.

Pris pr person i dobbeltrom kr 26.900
Inkluderer
• Flyreise t/r Bergen-Shetland med Logan Air (direkte)
• Flyskatter
• Opphold på Grand Hotel 7 netter inkl frokost
• Måltider jmfr program (7 frokost, 5 middag, 4 lunsj)
• Transport t/r flyplass – Grand hotell Lerwick
• Utflukter med buss og guide som i program inkl fergebilletter til Unst
• Workshops dag 2 og 5 jmfr program
• Inngang til museer og attraksjoner jmfr program, inkl Jarlshof
• Reiseleder fra Explore Travel er Tove Fevang
Frivillig tillegg
• Enkeltrom kr 5.500
Depositum på kr 6.000 pr person faktureres ved påmelding.
Forbehold om evt prisøkninger vi ikke har herredømme over, som f ex valutaendringer og flyskatter. Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.
Flyreiser t/r Bergen fra Oslo eller andre steder på forespørsel. Vi søker rimeligste alternativ.
Max antall deltakere er 20 personer, minimum er 10.
Avbestillingsregler
• Etter betalt depositum tilkommer et adm.gebyr på kr 1200 ved avbestilling
• Ved avbestilling 65-41 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
• Ved avbestilling 40-0 dager før avreise må 100 % av reisen søkes refundert fra kundens
forsikring
For påmelding send ditt navn, adresse, epost og mobilnummer til:
post@exploretravel.no

eller 6936 1850

Explore Travel AS, PB 41, 1629 Gamle Fredrikstad Medlem av reisegarantifondet