Pinnedyr på farten: en reisefortelling fra medlemstur

Pinnedyr på farten! Anne-Grethe forteller om medlemsturen til Addi pinnefabrikk.

Tidlig en fredag morgen i september, satt det tolv strikkere på Sola og ventet på å starte den spennende, men ganske spesielle strikkepinneturen. Vi hadde gledet oss i månedsvis, og endelig skulle vi få se hvordan man lager det viktigste verktøyet vårt. Klokken seks tok flyet av mot Tyskland og Addi, den eneste komplette strikkepinneprodusenten i Europa.

Det tok en stor del av dagen (og to fly og to tog) å komme seg til Altena utenfor Düsseldorf. Vi fikk derfor god tid til å bli kjent med reisefølget på 12. Mange masker og mye latter. (Selv ikke en flyvertinne som hadde stått opp med feil fot klarte å legge en demper på oss.  Men vi har lært hvor vi skal plassere strikkevesken under flyreisen!)

Vi ble møtt av en virkelig varm velkomst av ekteparet som eier Addi, herr og fru Selter. Det er neppe tilfeldig at Addis logo har et hjerte…. 

Etter en lang reise, var det godt med en kaffe og noe å bite i, mens Thomas Selter ønsket oss velkommen og fortalte med stolthet om sitt 190 år gamle selskap. Vi var nok ikke de første som kom på bedriftsbesøk, men vi var nok de eneste som reiste på eget, privat initiativ og ikke var selgere eller andre markedsførere. Norge er et viktig marked for Addi, og ekteparet Selter er ekte Norgesvenner!

Addi er et selskap med stolte tradisjoner, som har vært eid av samme familie siden oppstarten i 1829. Bedriften har 100 ansatte og mange i Altena jobbet hjemmefra med pakking av pinner i poser. Vanligvis starter de tidligere på fredager og avslutter ved lunsjtider for å ta tidlig helg. Men siden vi kom langveisfra, hadde ledelsen spurt de ansatte om de kunne starte senere, slik at (de gærne strikkerne fra Stavanger) skulle få se produksjonsprosessen.

Direktør Selter viste oss alle de 25 stegene i produksjonsprosessen. Vi, som kanskje hadde trodd at du putter noe metall og plastvaiere inn i en maskin og ut på den andre siden kommer rundpinner og strømpepinner på løpende bånd, fikk oss en overraskelse. Det var mange manuelle operasjoner og et fantastisk presisjonsarbeid. Det skal et omfattende logistikksystem til for å levere de uendelig mange variantene de har, når man teller pinner i metall, plast, bambus og oliventre. 

De er også stolte av de nye produktene sine, som CrasyTrio og AddiNovel, som vi fikk prøve. Spesielt ble vi forelsket i AddiNovel, som er noen fantastiske rundpinner som nylig er kommet på markedet. Etter en fabrikkrundtur med tysk grundighet ble vi servert litt mat igjen – og nei, ikke pinnebrød!

Her er reisefølget!

På vei ut, fant vi en strikkepinneautomat! Hvem kunne vel ikke tenke seg en slik en på strikkekaféer, sykehus, jernbanestasjoner og andre steder vi har lyst å ta frem strikketøyet?

Strikkepinnemaskin!

Da vi vendte snuten mot hotellet i Düsseldorf, sto Addi-ledelsen og vinket farvel. Tolv strikkere som var fulle av inntrykk og overveldet av mottakelsen vi hadde fått, var fornøyde og litt slitne der vi humpet på toget inn mot storbyen. 

Vel fremme på hotellet ble det en fellesmiddag hvor det ble lagt slagplaner for hvordan vi skulle klare å finne de nye AddiNovel-pinnene. De identifiserte strikkebutikkene lå ikke akkurat sentralt til, og at noen hadde åpningstid mellom 11 og 13, gjorde det ikke enklere. 

Vi delte oss i lag og jakten startet lørdag morgen. Dessverre var det ikke noen AddiNovel-pinner å oppdrive, så nå oppfordrer vi alle strikkere til å etterspørre disse pinnene i alle strikkebutikker man kan komme over!

Med det strålende været vi fikk den helgen, med temperaturer opp mot 28 grader, ble dette en helt utrolig tur. Litt sightseeing, kaféstrikking og hyggelig samvær var heller ikke feil. Vi var alle enige om at det hadde vært en artig, spennende og interessant tur, hvor nye vennskap ble etablert. 

Tusen takk til Lisbeth og Ellen som var initiativtagere og stod for et arrangement og opplegg som ikke sviktet i noe ledd!