En strikkehelg er over – en ny skal planlegges

Da er vi ferdig med StrikkehelgStavanger 2015. Og for en helg.  Det er nesten vanskelig å bestemme seg for hvordan vi skal oppsummere den.
La oss begynne med #Stavangerlua2015.  Ann Myhre aka Pinneguri designet et lue for oss, og arrangerte en konkuranse .  Det er fredag ettermiddag, på Sølvberget i Stavanger sentrum.  Mange  hadde strikket lua, og møtte opp på Sølvberget med luene sine. Berit Albrigtsen i arrangementskomiteen hadde skaffet en rød løper, og Karen fra biblioteket på Sølvberget skapte god stemning med kommentator-mikrofon og musikk. Ann hadde med seg luer som var strikket av håndspunnet garn, og overtalte en del tilfeldig forbipasserende ungdom om å vise frem luene på catwalken. Det gikk strålende.  Litt plunder med å vise frem luenummerne, men dommerne  -Tone Tvedt, Anna Halsne, Eskil Åsmul og Bente Geil fikk da mange luer å velge blant før de kåret en vinner i håndspunnet klasse, og tre vinnere blant de som møtte opp i Sølvberget. Vinner: Michaela Håland, med Anita Grahn og Kirsten Doreen Rosnes på delt andre plass. Ikke verst at to av de tre var medlemmer i Stavanger Strikk og drikk 🙂 Etterpå ble en del luer stilt ut, og overrakt til kirkens bymisjon som skal gi dem bort i julegaver.stavangerlua2

I Sølvberget fikk vi rigget til en informasjonsskranke der våre frivillige hjelpere og komitemedlemmer informarte og hvor stedene var, hjalp folk å finne ut hvor workshopen deres var, eller hvilken workshop var det nå de skulle på. I tillegg ble det solgt lodd, med mange fine gevinster. Vi solgte restplasser til en del workshops, og våre egenproduserte strikkemerker.

Vi fikk også tid til to foredrag fredagskveld. Først ett om filting og tidløs design. Tone Tvedt fra Ullform holdt foredrag rett etter Catwalken.  Mange strikkende tilhørere.

Fredag hadde vi også en del workshops.  Chrissie Day underviste om Mobius opplegg i kulturbiblioteket, Anita Grahn hadde fullt kurs i vevstrikk i kjelleren av biblioteket,  i glassburet satt Lene Holme Samsøe med sine kursdeltagere som skulle lære å strikke et flettet Peacetegn inn i klærne sine. estiskSelv deltok jeg på en workshop med Kjellaug Aanestad Varhaug om Estisk strikk. Veldig kjekt. Cathrine Glette hadde tatt turen til Stavanger for å lære fra seg nålebinding til ivrige strikkedamer som ville lære seg en gammel teknikk.

30 kursdeltakere og 7 instruktører, samlet på scenen i andre etasje av kulturhuset – til stasjonstrikk.  De fikk 10 minutter på hver stasjon -og så videre til neste stasjon. Der gikk det for seg i Dobbeltstrikk, Intarsia, biser, Magic loop, i-cord, hullstrikk og det å sy rettstrikk fint sammen.

Men var fredagskvelden slutt der? Å neida.  Vi var så heldige at Kari-Helene Rane fra Purl Alpakka Designs holdt et kjekt foredrag om alpakkafleece, garn og design.

Deretter kom Eskil Åsmul og leste fire artige noveller for oss.

Og på Thon hotell hadde de ivrigste allerede gitt seg i kast med Kveldstrikk. Og det fortsatte de med til de sene kveldstimer.  Som en gimmick hadde vi bestemt oss for å strikke en lue til Olav Thon. Som sagt, så gjort. Husfliden sponset garn og kort, mange strikkedamer strikket noen runder hver, signerte kortet, og vipps var luen klar. Gunnhild sendte den til Thon- og her er resultatet.thon

Under hele strikkehelgen, og noen dager i forveien, har det blitt strikket lapper til Ull og omtanke. Vi har hatt strikkekurver og garn plassert på Thon hotell, Sola flyplass, Kolumbus sine venterom, og på biblioteket. Resultatet er lapper som skal bli til lappeteppe til kreftsyke. lapper rett vei

Uten at deltagerne på strikkehelgen la merke til det, ble det jobbet hektisk i Folkets hus. 14 butikker gjorde seg klare til lørdag og søndag, da de solgte garn av ulike kvaliteter, strikkekurver, keramiske strikkeboller og mye annet. I folkets hus var det også strikkekafe både lørdag og søndag. Damen i luken mente at det hadde vært ca 400 personer innom i løpet av lørdagen, litt færre søndag. Strikkekafeen var godt besøkt.

Lørdag var det workshops på Cardinal Pub klokken 10.00.  Anita Grahn var på puben for å undervise i «falske fletter», eller fletter uten flettepinn, Bente Geil hadde en workshop kallt «Åbningsfest» som omhandler det å lage åpninger i strikketøyet. Lommer, knapphul.  Samtidig i Husflidens kurslokaler svettet andre kursdeltakere med å klippe i ullplagg uten å sy med maskin først, trygt loset gjennom prosessen av Ann Myhre. Og på Sølvberget, mellom vanlige bibliotekskunder foregikk det mange workshops.  Chrissie Day hadde tatt turen fra england og underviste i Double knitting, først Learn double knitting, deretter Double knitting masterclass. Charlotte Kaae underviste i kontstrikk og Krydret strikk med ivrige kursdeltagere.

Nytt av året var maskinstrikking. Anne Cecilie Tjersland holdt til i kjelleren på biblioteket sammen med kursdeltakere med strikkemaskiner. Lørdag maskinstrikk for nybegynnere, søndag maskinstrikk for viderekommende. Og allerede nå spør maskinstrikkerne om vi kan be Anne Cecilie holde nytt kurs for dem neste år.

I 4. etasje på biblioteket viste Lene Holme Samsø frem en del teknikker som ikke er så fremme i lyset, men som er interesante for strikkere å kjenne til. Etter Lunch fortsatte hun med bladmønstre, og deltakerne laget luer med bladmønstre.  Linda Marveng var på Kiellandsrommet og underviste i Japansk strikk, 6 timers workshop uten at en eneste deltaker ble lei. Tove Fevang var på møteplassen med Grunnleggende hakking, før hun gikk til kulturbiblioteket med Litt flere hakketeknikker.

Vi var heldige og hadde en del lokale krefter med oss. Tone Cecilie Nystrøm underviste i fletterstikk.

Klokken to kom det ganske så unge strikkere til. Da hadde brita Skarpnes en økt – Strikkeopplæring for barn. vi hadde kjøpt gode strikkepinner til barna på husfliden i Stavanger, og Lene Holme Samsøe skaffet oss garn fra Sandnes, så barna kunne ta med seg pinner og strikketøy hjem og fortsette utviklingen sin.

Ullform hadde et tovekurs på programmet lørdag, og nålefilting av nisser var populært.

Det å strikke sokker fra tåen og opp, er en kjekk ting å kunne. Og Ann Myhre hadde hendene fulle med det både lørdag og søndag.

Vi fikk også lagt inn to foredrag lørdag: Anna Halsne om strikketradisjoner og Anita Grahn om sokker.

Siden vi nå hadde Eskil i byen, og han har begynt med Stand up ved siden av skrivingen sin, var han grei og hadde to stand-up forestillinger den kvelden. Han begynte på de røde sjøhus – med Stand-up show som voerspiel til strikkefesten. Så stakk han til Sting og hadde forestillingen der for de som ikke skulle på festen.

Lørdag kveld på de røde sjøhus ble bra. 70 feststemte deltagere samlet. Med strikketøy og feststemning. Det var montert nye spots i taket, så vi kunne se hva vi holdt på med. Bente geil hodlt en festtale til oss, der begrepet «garntomhet» ble brukt. Årets nyord spør du meg. Britt Iden ønsket oss velkommen, det var loddsalg med flotte gevinster, god tapas…og god stemning. musikk

Nevnte vi at vi hadde levende musikk? Som skapte stor stemning og allsangtendenser.

Under workshopene fredag, lørdag og søndag hadde vi booket Bethany Shaw fra Personlig Trener Service inn som PT. Hun tok runden rundt og fikk strikkefolket til å legge ned strikketøyet en liten stund og få blodomløpet i gang, og styrket nakke/skulder muskler. Populært- og hun fikk alle med seg- så vidt jeg kunne se.

 

PT

Søndag fortsatte med workshops.  Maskinstrikking i kjelleren, Hullstrikk i glassburet. Linda Marveng og kursdeltagerne satt skikkelig på utstilling, og ganske mange kikket nyfikent inn gjennom vinduene. I Husfliden lokaler hadde Anna Halsne fullt kurs i tvebandstrikking, før Karen B Kleiberg overtok lokalet og lærte strikkere noen hekleteknikker.

Søndag var dagen da uforutsette ting skjedde. Klokken 10.00 på Cardinal startet kursene » Ikke for liten, ikke for stor men akkurat passe» med Line Auren Fet og «Hva må jeg kunne for å strikke en kofte? » med Lene Holme Samsøe. Men etter en stund gikk brannalarmen, og deltakerne ble evakuert opp til møteplassen i biblioteket.

Ettermiddagens workshops var runde to med Strikking av sokker fra tåen og opp, og runde to med klipping og stolpekant. Charlotte Kaae holdt workshop i vrimleområdet – «Strikk et bilde». Chrissie Day hadde sin fjerde workshop for helgen i kulturbiblioteket, Geometric shaping of shawls. Tove Fevang hadde sitt monteringskurs – som hadde vært fulltegnet siden mai. Bente Geil hadde en godt besøkt workshop i «Faldteknikker» og Anita Grahn i Dobbeltstrikking.

Vi fikk litt krøll med foredragene. Der ble det rot med tidspunktene. God som Ull fortalte om bedriften sin, og Åmøy Alpakka gård fikk fortalt litt om seg.

Søndagen ble avsluttet med James Bond på Strikkekino.

Omtaler av strikkehelgen andre steder:

TV VEST,

Knitting byKaae,

Linda Marveng,

Stavanger AftenbladTV,

Alt om Håndarbeid,

Stavanger Aftenblad – 4 side